fbpx

Top 10 bezglutenskih namirnica koje trebate imati u kuhinji

Bezglutenska prehrana nije samo nužnost za osobe s celijakijom ili intolerancijom na gluten, već može biti i odličan izbor za one koji žele poboljšati probavu i opće zdravlje. Pravilno opremljena kuhinja olakšava pripremu zdravih i hranjivih obroka. Evo deset osnovnih bezglutenskih namirnica koje bi svaka kuhinja trebala imati.

1. Heljdina brašna

Heljda nije žitarica, već sjemenka koja je prirodno bez glutena i bogata vlaknima, proteinima i antioksidansima. Heljdino brašno je izvrsno za pripremu palačinki, kruha i peciva.

2. Riža i rižino brašno

Riža je jedna od najsvestranijih namirnica bez glutena. Bilo da je bijela, integralna ili crna, lako se kombinira u različitim jelima. Rižino brašno je odlična alternativa za pečenje i zgušnjavanje umaka.

3. Proso

Proso je lako probavljiva žitarica bogata vitaminima B skupine i mineralima. Može se koristiti za pripremu kaša, priloga ili čak kruha i peciva.

4. Kvinoja

Ova pseudožitarica bogata je proteinima, esencijalnim aminokiselinama i vlaknima. Kvinoja je izvrsna kao prilog, dodatak salatama ili sastojak za bezglutenske burgere.

5. Leća i mahunarke

Leća, slanutak, grah i druge mahunarke odličan su izvor biljnih proteina i vlakana. Mogu se koristiti za juhe, variva, salate i zdrave namaze poput humusa.

6. Kokosovo brašno

Ova alternativa pšeničnom brašnu bogata je vlaknima i zdravim mastima. Kokosovo brašno daje posebnu teksturu kolačima i pecivima te je sjajan dodatak smoothiejima.

7. Bademovo brašno

Bademovo brašno je hranjivo, bogato zdravim mastima i proteinima te je izvrsno za pripremu kolača, muffina i palačinki.

8. Chia sjemenke

Chia sjemenke su odličan izvor omega-3 masnih kiselina, vlakana i proteina. Koriste se za izradu zdravih pudinga, smoothieja i kao zamjena za jaja u pečenju.

9. Kukuruzno brašno i palenta

Kukuruzno brašno i palenta su osnovni sastojci mnogih bezglutenskih recepata, od kruha do kaša i slanih peciva.

10. Svježe voće i povrće

Prirodno bezglutenski, ovi darovi prirode trebali bi činiti osnovu svake prehrane. Bogati su vitaminima, mineralima, vlaknima i antioksidansima te doprinose zdravlju probavnog sustava i općem blagostanju.

Uz ove ključne namirnice u kuhinji, lako možete pripremati ukusne, hranjive i potpuno bezglutenske obroke. Osim što su sigurne za osobe s celijakijom i intolerancijom na gluten, ove namirnice su i bogate hranjivim tvarima koje doprinose zdravoj prehrani.

 

Još ponešto s bloga

Hvala vam na prijavi!

Uspješno ste se prijavili na newsletter, a na vaš mail poslan je link za download novog tjednog planera recepata.

Link je također i ovdje.

Hvala vam na prijavi!

Uspješno ste se prijavili na newsletter, a na vaš mail poslan je link za download besplatnih “7 večera za 30 minuta”.

Link je također i ovdje.