Kako izbjeći križnu kontaminaciju glutena u kuhinji?

Gluten je protein koji se nalazi u pšenici, ječmu i raži, a osobe s celijakijom ili osjetljivošću na gluten moraju ga izbjegavati u potpunosti. No, čak i najmanje količine glutena mogu izazvati zdravstvene probleme, zbog čega je važno spriječiti križnu kontaminaciju u kuhinji. Evo ključnih koraka koji će vam pomoći da osigurate sigurno okruženje za pripremu hrane bez glutena.

Razdvojite pribor i posuđe

Ako u kućanstvu imate članove koji konzumiraju gluten i one koji ga ne smiju jesti, važno je koristiti odvojene kuhinjske alate. To uključuje:

  • Dasku za rezanje – imajte posebnu dasku samo za bezglutensku hranu.
  • Noževe i pribor za jelo – koristite zasebne ili temeljito perite nakon upotrebe s glutenom.
  • Tave, lonce i roštilj – idealno je imati posebne posude za pripremu bezglutenskih jela.
  • Toster – mrvice glutenskog kruha mogu lako kontaminirati bezglutenske proizvode, pa je preporučljivo imati poseban toster ili koristiti tost-vrećice.

Pažljivo birajte sastojke

  • Uvijek provjeravajte deklaracije na proizvodima jer mnogi procesirani sastojci mogu sadržavati skrivene tragove glutena.
  • Kupujte certificirane bezglutenske proizvode kako biste smanjili rizik od kontaminacije tijekom proizvodnje.
  • Brašno i druge praškaste namirnice čuvajte u dobro zatvorenim posudama i držite odvojeno od onih koje sadrže gluten.

Održavajte čistoću radnih površina

  • Temeljito čistite kuhinjske površine prije pripreme bezglutenskih obroka.
  • Koristite jednokratne kuhinjske ubruse umjesto kuhinjskih krpa koje mogu zadržavati tragove glutena.
  • Osigurajte da su spužve i četke za pranje posuđa odvojene.

Oprez s zajedničkim namirnicama

  • Margarin, maslac, džemovi i namazi mogu lako biti kontaminirani ako se u njih uranja nož koji je prethodno dotaknuo gluten. Najbolje rješenje je imati odvojene staklenke za bezglutenske korisnike.
  • Brašno u zraku može uzrokovati kontaminaciju – kada pečete s glutenskim brašnom, osobe koje ne smiju konzumirati gluten ne bi trebale biti prisutne u prostoriji.

Pravilno skladištite hranu

  • Bezglutenske namirnice držite na odvojenim policama ili u posebnim kutijama.
  • Ako koristite zajednički hladnjak, postavite bezglutenske proizvode na gornje police kako biste spriječili padanje mrvica ili prašine s glutenskih namirnica.

Obrazujte ukućane i goste

  • Objasnite svima u kućanstvu važnost izbjegavanja križne kontaminacije.
  • Kada gosti dolaze, jasno komunicirajte koje namirnice i posuđe su rezervirani za bezglutensku prehranu.

Izbjegavanje križne kontaminacije glutena u kuhinji zahtijeva dosljednost i pažnju, ali uz pravilnu organizaciju moguće je stvoriti sigurno okruženje. Slijedeći ove savjete, možete značajno smanjiti rizik i osigurati zdravlje osobama koje moraju izbjegavati gluten.

 

Još ponešto s bloga

Hvala vam na prijavi!

Uspješno ste se prijavili na newsletter, a na vaš mail poslan je link za download novog tjednog planera recepata.

Link je također i ovdje.

Hvala vam na prijavi!

Uspješno ste se prijavili na newsletter, a na vaš mail poslan je link za download besplatnih “7 večera za 30 minuta”.

Link je također i ovdje.