Kiselo tijesto koristi se umjesto kupovnog svježeg ili suhog kvasca.
Servings
Prep Time
1osobu
10min
Cook Time
Passive Time
0min
4dana
Servings
Prep Time
1osobu
10min
Cook Time
Passive Time
0min
4dana
Ingredients
12jušnih žlicabrašna od prosa
12jušnih žlicamix B bezglutenskog brašna
900mlvode
Instructions
1. dan: umiješati 2 jušne žlice Mix B brašna i brašna od prosa sa 200 ml vode i jednim prstohvatom suhog kvasca. Pokriti posudu krpom i ostaviti da miruje 24 h.
2. dan: Dodati 2 jušne žlice mix B brašna i brašna od prosa i 200 ml vode. Sve umiješati i ostaviti 24 h.
3. dan: ponoviti što i dan ranije samo smanjiti količinu vode na 150 ml.
4. dan: baciti pola nastale smjese. Dodati po dvije žlice brašna i vodu kao i drugi dan i pustiti da stoji 24 h.
5. dan: ponovoti što i dan ranije samo smanjiti količinu vode da smjesta postane malo gušča a ne rijetka kao do sada.
6. dan isto što i dan ranije.
7. dan: Starter jako miriše na kiselo i spreman je za pravljenje kruha.
Uvijek pola tijesta koristite za pravljenje kruha, a ostatak “nahranite” novim brašnom i spremite u hladnjak. Jedan dan prije pravljenja kruha ponovo “nahranite” tijesto i ostavite na toplom.
NAPOMENA:
Potrebno je oko 300 g kiselog tijesta na 450 g brašna. Kako ja uvijek pravim kruh koji ne treba mijesiti i pravim ga večer prije kako bi ga u jutro mogla peći ne znam kakav je omjer za pravljenje kruha u istom danu.
Ne možete pogriješiti ni ako stavite malo više ili manje vode kao ni brašna u prvim danima dok se tijesto kvasa. Vodite se time da treba svaki dan dodati brašna i vode i da smjesu treba moći miješati kuhačom.
Nikada nemojte hermetički zatvarati posudu sa tijestom, jer nusproizvod proizvodnje kiselog tijesta je ugljični dioksid.
Kiselo tijesto možete odmah početi praviti u većoj posudi ili ga možete kako raste svaki dan prebacivati u veću. Ja sam krenula u tegli i završila u plastičnoj posudi u kojoj sam miješala kruh 7. dan.